Bezpieczeństwo żywności – rola DDD w procesie produkcyjnym
Dodano:
Czas czytania: 140 min.

Bezpieczeństwo żywności – rola DDD w procesie produkcyjnym

Mówi się, że jesteś tym, co jesz, więc nic dziwnego, że wiele osób przywiązuje dużą uwagę do tego, co znajduje się na ich talerzach. Z drugiej jednak strony zewsząd docierają mniej i bardziej niepokojące informacje o jakości żywności, co sprawia, że ten temat staje się jeszcze gorętszy.

A przecież bezpieczeństwo żywności jest istotne dla zapewnienia zdrowia całej społeczności, co regulują chociażby ustawy. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku określa m.in. procedury niezbędne do zapewnienia wysokiej jakości żywności, która trafia do sprzedaży. I w tym kontekście rola DDD w procesach produkcyjnych jest niezwykle istotna. Co to jednak oznacza w praktyce? Sprawdźmy to!

SPIS TREŚCI:

1. Dezynfekcja w przemyśle spożywczym i jego rola

2. Kultura bezpieczeństwa żywności

3. Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

WSKRÓCIE:

· Przemysł spożywczy musi spełnić szereg przepisów i norm, aby móc wypuścić na rynek bezpieczną i jakościową żywność.

· Firmy DDD oferują usługi, które pozwalają sprostać prawnym wymogom produkcji żywności.

· Współczesne metody DDD, jeśli są wykonywane prawidłowo i przeprowadzana przez doświadczony personel, są całkowicie bezpieczne dla produktów żywnościowych.

Dezynfekcja w przemyśle spożywczym i jego rola

Hasło DDD budzi pewne skojarzenia, jednak współczesne systemy bezpieczeństwa żywności są całkowicie bezpieczne i regulowane przepisami. Dezynsekcja, dezynfekcja czy deratyzacja odgrywają więc istotną rolę w procesie produkcyjnym, pomagając m.in. w utrzymaniu odpowiednio wysokich standardów higienicznych.

DDD przede wszystkim zapobiega zanieczyszczaniu zbiorów przez różnego rodzaju szkodniki – od owadów powiększe gryzonie, które mogą przenosić niebezpieczne dla ludzi bakterie, wirusy czy patogeny. DDD pozwala wyeliminować takie szkodniki z magazynów czy hal produkcyjnych, co przekłada się na wyższą jakość samej produkcji.

Istota takich działań wzrasta w przypadku produkcji żywności wysokiego ryzyka, a za takie można uznać np. mięso czy produkty mleczne, a także gotowe dania. Wdrożenie skutecznych programów DDD jest zatem niezbędne dla każdego zakładu produkcyjnego żywności, nie tylko po to, aby spełnić wymogi prawne, ale przede wszystkim po to, aby zapewnićbezpieczeństwo i jakość produkowanej żywności.

Kultura bezpieczeństwa żywności

Jakość i bezpieczeństwo żywności określają nie tylko normy prawne, ale również wartości i przekonania wspólne dla nas wszystkich. Współczesne zrozumienie jest zdecydowanie większe niż to, które obowiązywało jeszcze kilkadziesiąt, a nawet kilkanaście lat temu.

Rośnie świadomość osób, nie tylko konsumentów, ale również ludzi zaangażowanych w produkcję żywności, co skutkuje lepszą dbałością o procesy w przemyśle. Łatwo to zauważyć chociażby poprzez komunikację na linii producent-klient.

Firmy coraz otwarciej informują o swoich praktykach produkcyjnych, stawiając na transparentność w tym zakresie, copozwala na budowanie zaufania. Zaufanie jednak łatwo stracić, dlatego marki dbają o to, aby systemy bezpieczeństwa żywności były na jak najwyższym poziomie, a wszelkie nieprawidłowości są natychmiast wyłapywane.

Ponadto, w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na produkty wysokiej jakości, przedsiębiorstwa inwestują w nowe technologie i metody produkcji, które minimalizują ryzyko zanieczyszczenia i poprawiają ogólną jakość żywności w naszym kraju.

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo żywności w Polsce jest często poświadczane różnymi certyfikatami, który jest najlepszym dowodem, że zarówno systemy produkcyjne, jak i produkt końcowy spełniają krajowe i europejskie normy.

Taka certyfikacja jest przeprowadzana przez zewnętrzne organy i obejmuje wiele kwestii, w tym m.in. sposób dezynfekcji i dezynsekcji. Do najpopularniejszych standardów certyfikacji żywności należą:

· ISO 22000, które dotyczy opakowań i transportu żywności,

· BRC (Globalny Standard Bezpieczeństwa Żywności), czyli międzynarodowy standard dla bezpieczeństwa żywności,

· IFS (International Featured Standards), czyli kolejny międzykrajowy system oceny bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym,

· Fair Trade, czyli certyfikat, który promuje mniejszych producentów żywności i ułatwia im obecność na rynku.

· MSC/ASC dla produktów rybnych.

Oczywiście, przykłady można mnożyć, ale już tych kilka pokazuje, jak dużą uwagę przywiązuje się do jakości tego, co finalnie ma trafić na nasz rynek. W naszej firmie przywiązujemy do tego ogromną uwagę, dlatego wszystkie działania DDD z naszej oferty, które są dedykowane przemysłowi spożywczemu, spełniają najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Szukasz pomocy w tym zakresie? Skontaktuj się z nami!

Autor / Źródło
Sylwia Machowska / Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

Adres email nie będzie widoczny na liście komentarzy.

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe